Geboren
Rotterdam
Adres
Aelbrechtskade 35 A (Spangen)
Vermoord
Sobibor
Westerbork
-
Gisella Batist is geboren op 15 augustus 1932 in Rotterdam. Haar ouders waren Wiktor Batist en Hilda Batist-Laub. Ze had ook nog een broer genaamd Jozef Batist. Haar vader is op 24 maart 1891 geboren, haar moeder is op 23 oktober 1897 geboren en haar broer is op 16 december 1924 geboren. Haar ouders en broer zijn in tegenstelling tot Gisella allemaal in Polen geboren. Gisella’s vader en moeder zijn in Ryglice geboren en haar broer is in Tarnow geboren.
Op de gezinskaart van het gezin is duidelijk te zien dat zij immigranten waren. Het eerste wat dat duidelijk maakt is het rode vierkantje rechts boven op de gezinskaart. Naast dit rode vierkantje staat POL. Dit betekent dus dat het Poolse immigranten waren. Daarnaast kan je het ook zien aan het feit dat er bij alle gezinsleden ‘vreemd’ staat. Wat betekent dat ze niet de Nederlandse nationaliteit hadden. Gisella was dus volgens de gezinskaart, geen Nederlandse ondanks dat ze in Rotterdam geboren was. Op de achterkant van de gezinskaart is te zien dat Gisella’s vader Wiktor Batist bakker van beroep was.
Het gezin heeft van 16 april 1935 tot eind maart/begin april op de Aelbrechtskade 35a gewoond.
Op 10 april 1943 moest het hele gezin zich verzamelen bij Loods 24 op het Stieltjesplein in Rotterdam om vervolgens gedeporteerd te worden naar kamp Westerbork. Gisella, haar broer en ouders kwamen op 10 april 1943 in Kamp Westerbork aan. Westerbork was vooral een doorvoerkamp. Ruim honderdduizend in Nederland wonende joden en 245 Sinti en Roma zijn vanuit Westerbork getransporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Vanuit kamp Westerbork zijn in totaal 93 treinen vertrokken. In het begin waren er twee transporten per week, op maandag en vrijdag. Vanaf 1943 vertrok er 1 transport per week.
De meeste gevangenen verbleven maar enkele dagen of weken in het kamp. Een klein aantal gevangenen bleef langer. De leefomstandigheden in kamp Westerbork waren relatief gezien goed. Gezinnen mochten bij elkaar blijven en kinderen moesten ‘gewoon’ naar school. Er was een winkel, een speeltuin, een theater en een goed ziekenhuis. Omdat veel joden arts of chirurg waren konden de beste uitgekozen worden om in het ziekenhuis te werken. Desondanks was het leven in het kamp zwaar. Men zat constant op elkaars lip en in de barakken was bijna geen ruimte. Ook was de hygiëne slecht, er waren veel vlooien en luizen
Gisella en haar familie zijn in totaal 38 dagen in Westerbork geweest toen ze op 18 mei 1943 op het 64e transport moesten. De bestemming van het transport was het vernietigingskamp Sobibor. Het was de twaalfde trein vanuit Westerbork naar Sobibor. De trein telde 48 wagons. In de trein zaten 2511 gedeporteerden, waaronder 620 kinderen. Gisella Batist, Wiktor Batist, Hilda Batist-Laub en Jozef Batist zaten ook in dit transport. De reis duurde drie dagen en het transport kwam op 21 mei 1943 aan in Sobibor. Diezelfde dag, op 21 mei 1943, zijn alle 2511 mensen uit het transport vergast. Ook Gisella, Jozef, Wiktor en Hilda Batist zijn op deze dag vergast.
Samantha Saas, Dalton Lyceum Barendrecht, VWO 5