Geboren
Rotterdam
Adres
Heemraadssingel 179 (Middelland)
Vermoord
Auschwitz
Westerbork
-
Pauline Rita Aptroot is geboren in Rotterdam op 21 juni 1930. Waarschijnlijk op de Beukelsdijk 90b. Op 4 juni 1935 zijn zij verhuisd naar de Heemraadsingel 179. Op de foto hiernaast is de Heemraadsingel 179 te zien. Dit is ook in Rotterdam. Hier heeft zij toen de rest van haar leven gewoond. Ze woonde hier samen met haar ouders en haar zusje
Haar zusje heet Mary Aptroot. Zij is geboren op 30 november in 1933. Zij is waarschijnlijk ook op de Beukelsdijk 90b geboren en woonde vanaf 4 juni 1935 op de Heemraadsingel 179.
Haar vader, Izak Aptroot, is geboren op 2 juli 1896 in Leek in Groningen. Hiervan is het adres niet bekend. Hij heeft twee broers, Siemon en Eduard, en twee zussen, Mietje en Betje. Hij was het tweede kind van vijf. Alleen Siemon is ouder dan hem. Al zijn broers en zussen zijn ook in Leek geboren. Zijn jongste broertje Eduard heeft maar één maand geleefd.
Op 6 januari in 1919 verhuisde Izak naar de Jonker Fransstraat 139a in Rotterdam. Hij was toen 22 jaar oud en hij woonde hier bij meneer Spitta. Daarna is hij verhuisd naar de Crooswijkschekade 24b te Rotterdam. Hier woonde hij vanaf 28 februari 1922. Hij was inmiddels 25. Hij woonde hier bij Cohen. Op 1 oktober 1927 is hij verhuisd naar de Witte de Withstraat 91b. Hier woonde hij bij Rudolf Schönberg. Dit was een kunstschilder afkomstig uit België.
Terwijl hij hier woonde is hij met Frieda van Dam verloofd. Dit gebeurde op 22 januari in 1928 bij haar thuis. Frieda woonde op dat moment op de Frederik Hendriklaan 41 in Den Haag. De verloving vond plaats tussen 3 uur en half 5. Op 16 oktober in 1928 zijn zij dan getrouwd.
In een advertentie stond “Getrouwd: Izak Aptroot en Frieda van Dam die, mede namens de wederzijdsche ouders, hartelijk dankzeggen voor de vele blijken van belangstelling bij hun huwelijk ondervonden”. De ouders van Izak en Frieda waren het dus eens met dit huwelijk.
Izak had vanaf 1 januari 1919 bij het bedrijf G.P.N.V. Dit bedrijf is opgericht door Louis Israëls. Hij is net als Izak ook geboren in Groningen. Louis is de zoon van Sander Israëls en Martha Aptroot. Hij is een neef van Izak. Louis heeft de Gecontroleerde Particuliere Nacht-Veiligheidsdienst opgericht in 1905 in Rotterdam. Dit was de eerste particuliere bewakingsdienst in Rotterdam. Ondanks dat dit de eerste was liep het bedrijf erg goed. Izak was hiervoor 1e Luitenant der
Infanterie en had dus een militaire loopbaan. Hij interesseerde zich in dit bedrijf en kwam in 1919 bij het bedrijf. Dit bedrijf was toen gevestigd aan de Diergaardelaan. Hij werd als een aanwinst gezien die erg succesvol was. Hij was iemand die hoog in aanzien stond, een ontembare werklust had en het bedrijf door de moeilijke jaren van de eerste wereldoorlog heen hielp. Op 1 mei 1922 werd hij commandant van het bedrijf. Hij nam hiermee de heer G. M. C. Ort over. Hij moest stoppen wegens gezondheidsredenen
Toen op 14 mei 1940 het bombardement van Rotterdam was, is het bedrijf getroffen. Het bedrijf kon hierdoor niet meer functioneren op de Diergaardelaan. Het bedrijf is daarom verhuis naar de Heemraadsingel 179, het huis van Izak Aptroot.
De onderneming wordt, als Joods bedrijf, onteigend. Louis en Izak worden beiden uit het bedrijf gezet. Later zijn ze allebei opgepakt en hebben beide de oorlog niet overleefd. Hierna is het bedrijf overgenomen en heeft een nieuwe naam gekregen, namelijk Vereenigde Nachtveiligheidsdiensten N.V.
Haar moeder is Frieda van Dam. Zij is geboren in Den Haag op 26 november in 1901. Rond 1928 woonde zij op de Frederik Herndriklaan 41. Na het huwelijk is zij bij Izak gaan wonen op de Beukelsdijk 90b. Zij heeft toen twee kinderen gekregen. In 1930 kreeg ze een meisje, Pauline Rita Aptroot. In 1933 kreeg ze haar tweede dochter, Mary Aptroot. In het kranten bericht staat aan gegeven dat F. Aptroot – van Dam is bevallen. De ‘D’ achter haar naam staat voor dochter. Hier was namelijk Pauline Rita Aptroot geboren. Een paar jaar later op 4 juni 1935 is zij samen met haar man en dochters verhuisd naar de Heemraadsingel 179. Hier heeft zij de rest van haar leven gewoond.
De ouders van Izak Aptroot, de opa en oma van Paulien, heten Mozes Simon Aptroot en Henderina Hildesheim. Haar opa Mozes is geboren in Leek op 28 juli in 1867. Hij is overleden in Amsterdam op 28 januari in 1936. Hij is van 1898 tot 1903 penningmeester geweest van de Gemeente Leek. Toen in 1892 zijn vader zich terug trok uit het meubelbedrijf ‘S.H. Aptroot en zonen’ werd Mozes vennoot van zijn broer. Hij beheerde hier toen het beddenmagazijn. Later kwam ook zijn neef erbij. In 1917 trok zijn neef weg en heeft hij het bedrijf in zijn eentje voort gezet. In 1926 verkocht hij het bedrijf en ging hij samen met zijn vrouw Henderina naar Amsterdam om dichter bij hun kinderen te kunnen wonen. Haar oma Henderina Hildesheim is geboren in Groningen op 27 januari in 1867. Ze is overleden in Sobibor, ze werd op 10 maart in 1943 op de trein gezet van Westerbork naar Sobibor.
Pauline is samen met haar zusje op 2 november in 1942 op de trein gezet. Ze vertrokken vanaf Westerbork en gingen naar Auschwitz toe. Op deze trein zaten 954 mensen, waarvan 185 kinderen. Deze trein had 24 wagons. Ze kwamen hier aan op 4 november. Er zijn toen 50 vrouwen toe gelaten om te werken, de andere 904 mensen werden gelijk door gestuurd naar de gaskamers. Pauline en Mary hoorden onder deze 904 personen, zij werden dus naar de gaskamers gestuurd en overlijden op 5 november.
Emy Metselaar, Dalton Lyceum Barendrecht, VWO 5