Geboren
Rotterdam
Adres
Ramlehweg 3 C (Kralingen Oost)
Vermoord
Auschwitz
Westerbork
-
Henderika is geboren in Rotterdam en woonde aan de Ramlehweg 3C in Kralingen-Oost, Rotterdam. Henderika is geboren op 19 mei 1933 en is overleden op 6 augustus 1942 in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Zij is dus slechts 9 jaar geworden.
Henderika’s vader is Joseph Abas. Hij is geboren in Rotterdam en woonde aan de Ramlehweg 3C in Kralingen-Oost. Joseph is geboren op 6 augustus 1904 en is overleden op 1 september 1942. Hij dus op slechts 38-jarige leeftijd overleden in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Van beroep was Joseph Abas slachter en paardenhandelaar. Hij trouwde op 20 juli 1932 met Rosette Abas- de Leeuwe. Samen met haar had hij twee dochters: Henderika en Marianna.
Henderika’s moeder is Rosette Abas- de Leeuwe. Zij is geboren in Rotterdam en woonde aan de Ramlehweg 3C in Kralingen-Oost. Rosette is geboren op 14 december 1905 en is overleden op 6 augustus 1942 in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Ze is dus slechts 36 jaar geworden. Rosette was getrouwd met Joseph Abas en samen met haar hadden zij twee dochters: Henderika en Marianna.
Henderika’s zusje is Marianna Abas. Zij is geboren in Rotterdam en woonde aan de Ramlehweg 3C in Kralingen-Oost. Marianna is geboren op 1 april 1936 en is overleden op 6 augustus 1942 in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Zij is dus slechts 6 jaar geworden.
Familie
De rest van de familie van Henderika bestaat uit haar oma van haar vaders kant. Zij heette Henderika de Vries. Verder bestond de familie ook nog uit de opa en oma van haar moeders kant. Zij heetten Jacob Levie de Leeuwe en Marianna de Leeuwe- Eijl. Samen met de broer van Rosette, Joseph Levie de Leeuwe en zijn partner woonden zij aan de Ramlehweg 3C, de andere broer van Rosette heette Levie Jacob de Leeuwe. Rosette had ook nog een zus, zij heette Jansje van Gelder- de Leeuwe. De broer van Joseph Abas, heette Isaac Abas. Zij zijn dus de ooms en tante van Henderika. Alle bovengenoemde familieleden zijn in 1942 overleden in Auschwitz. Behalve Marianne de Leeuwe-Eijl, zij was voor de oorlog al overleden en Levie Jacob de Leeuwe, hij is in 1943 vermoord in Sobibor.
Wat opvalt is dat Marianne en Henderika zijn vernoemd naar hun oma’s.
Transport
Op 31 juli 1942 is Henderika naar Westerbork vervoerd. Op 3 augustus 1942 is Henderika vanuit Westerbork naar Auschwitz vervoerd. Op 6 augustus 1942 is Henderika met haar familie in Auschwitz aangekomen. Henderika, haar zusje Marianna en haar moeder Rosette zijn meteen op de dag van aankomst vergast. Zij zijn namelijk alle drie op 6 augustus 1942 overleden. Haar vader heeft nog een aantal dagen in Auschwitz gezeten. Hij is namelijk overleden op 1 september 1942. Hieruit kunnen we dus concluderen dat bij de selectie op het perron van Auschwitz de vrouwen en kinderen meteen naar de gaskamers zijn gegaan. Wat ook nog heel erg is, is dat Rosette, Henderika en Marianne zijn vergast op hun vaders en echtgenote zijn verjaardag.
Woning
Henderika woonde samen met haar moeder, vader en zusje aan de Ramlehweg 3C in Rotterdam. Zij woonde niet met zijn vieren in dat huis, ook Joseph Levie de Leeuwe, de broer van Rosette en zijn partner woonde aan de Ramlehweg 3C. Joseph is net zoals zijn zwager Joseph Abas op 1 september 1942 vermoord in Auschwitz. De partner van Joseph Levie de Leeuwe heeft de oorlog overleefd. Haar naam is helaas niet bekend.
Nog een interessant feit over de Ramlehweg is dat de straat is vernoemd naar de stad Ramleh in Israël.
Deveney van Dijk, Dalton Lyceum Barendrecht, VWO 5